Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Horváth Hilda: Stílus, szellem, tradíció - A történelmi Magyarország kastélyai

Ár:
6.500 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!

MEGVÁSÁROLHATÓ

CD melléklettel

román, szlovák, német, szerb, ukrán, angol nyelvű rezümével

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Cikkszám: ISBN: 9789638886811
Várható szállítás: 2022. szeptember 27.
Szállítási díj: Nem szállítható.
Elérhetőség: Utolsó 1 db raktáron
Gyártó: Szindbád Nonprofit Kft. - Trianon Múzeum Alapítvány

Az átvételről röviden

CSAK A KÖNYVTÁRBAN SZEMÉLYES ÁTVÉTELLEL TUDJUK ÁTADNI. 
Szállítási igénye esetén kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

06-88-592-060 ; konyvtar@krudylib.hu ; Facebook.com/kgyvk

   

Leírás

A 18-19. században a Magyar Királyság területén rendkívüli gyorsasággal jött létre a kontinens egyik legnagyobb - formában, stílusban és használatban szikrázóan változatos - kastélyállománya. Közép-Európában a magyar kastély több, mint háromszáz évig gazdaság, szellem és műveltség európai színvonalú csúcsintézménye volt. Egyszerre biztosította az élenjáró modernizációs minták gyors és hatékony hazai elterjedését és szolgált komplex, „hungarus" társadalmi integrációs modellként a nemzetközi mágnásvilág, az új arisztokrácia, a feltörekvő magyarországi nemzetiségek, a kuriális nemesség, a dzsentri, majd az egységesülő magyar történelmi középosztály számára. A kastély, az uradalom, valamint a hozzá kapcsolódó gazdasági-szociális és szimbolikus alrendszerek: a birtok, a gyümölcsös, az erdő, a ménes, a kastélypark, a botanikus kert, a bálok, a vadászatok, a régiségtár, a családi levéltár, a trófeagyűjtemény, a könyvtár, a szervezett jótékonyság, az iskola alapítás- és fenntartás, a megyei politizálás, valóságos identitást teremtő és régiófejlesztő centrumként fejtették ki hatásukat.
A huszadik század közepéig eme kastélyok köré épülő hálózat az egész történelmi Magyarország területén, minden járásban, a Kárpátok legeldugottabb völgyében is képviselte és fenntartotta a magyar politikai hagyományt és a Szent Istváni államot. A magyar kastély, társadalmi és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, három évszázadon keresztül, mintát, egyensúlyt és erkölcsöt jelentett az itt élő embereknek. Ahogy a 19. század egyik legnagyszerűbb és legismertebb kastélylakója, gróf Apponyi Albert írta visszaemlékezéseiben:,,...egész ifjúságomban mindig összhangot láttam a hit és a cselekedetek, a tanítás és a példa között... egészen természetesnek találtam, hogy az ember aszerint él, amit igaznak vall, ebben megerősített minden tapasztalásom."

Kötetünk az Iparművészeti Múzeum páratlan, közel kétezer darabos, kastély fotográfiákat bemutató képeslap-gyűjteményét teljes egészében publikálja.
A könyvben CD-melléklet is található, melynek fotói közül mintegy ötszázat eddig még sosem láthatott a közönség.

Könyvünk nélkülözhetetlen segédeszköze és segítője lesz a témával foglalkozó építészeknek, művészettörténészeknek, műemlékvédelmi szakembereknek, történészeknek, egyetemistáknak, a régió kulturális-stratégiai befektetőinek és a régi Magyarország iránt elkötelezett szélesebb hazai közvéleménynek.

Szabó Pál Csaba

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés