Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Elindítottuk a konyvtarpalota.hu oldalunkat

Budai László
2019. 11. 11. 11:00:50
Elindítottuk a konyvtarpalota.hu oldalunkat

Bevezető magyarázat az oldal létrejöttéhez. Régóta megoldandó feladatként tartottam számon, hogy könyvtárunk http://katalogus.krudylib.hu oldalán található "hagyományos" online katalógusunkat nem használják elegen.

Nem kellett sok embert kifaggatnom ahhoz, hogy gyorsan rájöjjek, mik ennek az okai:

  • nem magától értetődő a keresés benne,
  • nem olvasói logikával készült, hanem könyvtáros logikával,
  • nem feltétlenül (csak) azok az adatok szerepelnek benne, amit az olvasó keres,
  • nem kínál fel önműködően könyveket, olvasnivalókat,
  • kevés benne az interaktivitás, 
  • nem integrálható közösségi médiával,
  • stb.

Ismertük mindezeket a hiányosságokat, de ismerjük az integrált könyvtári rendszer fejlesztőinek érveit és indokait is, hogy miért nem sikerül a legújabb elvárásokat is gyorsan teljesíteni. Az egymásnak feszülő érvek alapján számomra teljesen egyértelmű volt, hogy az olvasóink érdekében egy külső segítség igénybevétele lesz a megoldás.

Egy szó, mint száz, évek óta kerestük a lehetőséget, hogy minél felhasználóbarátabb módon tudjuk könyv- és más dokumentumkínálatunkat az olvasóink számára felkínálni.

Miután találkoztam a Shoprenter felületével, rájöttem, hogy ez a felhasználóbarát webáruház-felület alkalmas lehet bizonyos újragondolásokkal kölcsönzés céljára is. Teljesül szinte minden olyan feltétel, amit igényként támasztottunk a saját katalógusunkkal szemben, de egyelőre még várat magára a megoldás. 

Egyetlen kihívásnak az bizonyult, hogy képesek legyünk a Textlib-ben adminisztrálni a webáruházas felületen történő kölcsönzési tevékenységünket. Miután ezt is sikerült kitalálnunk, elindítottuk a jelenleg még béta-változatban működő felületet az első 65 kölcsönözhető könyvvel, az árusítandó könyveinkkel, és egyéb megvásárolható ajándéktárgyakkal a konyvtarpalota.hu oldalunkat.

Remélem, kísérletünk eléri a célját, és könnyebbé tudjuk tenni a kölcsönzést, könyvtárhasználatot mindenki számára.

(Budai László)

Tartalomhoz tartozó címkék: Híreink

Keresés